Menu


Red de Hei

Kalmthou(d)t van de Hei
Ruim een jaar geleden stond het leven in Kalmthout en omstreken even stil toen een vreselijke brand een groot deel van de Kalmthoutse Heide verwoestte. Deze ramp heeft vele mensen uit Kalmthout en omgeving erg aangegrepen. Er werd ondertussen al heel wat geld ingezameld en dankzij het prachtige benefietconcert “Kalmthou(d)t van de Hei” kon ook de Heidebloem haar steentje bijdragen aan het herstel van dit mooie natuurgebied.

Het initiatief voor dit concert kwam van Eddy Chrisostomus, voormalig leraar klarinet aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij bracht in totaal 150 muzikanten op de been, die allemaal samen een prachtig concert ten beste gaven. De muzikanten waren verbonden aan muziekverenigingen “De Heidebloem” uit Nieuwmoer, “Vlijt & Eendracht” uit Kalmthout en “Bos en Hei” uit Heide en de koren Aidomen en 4tune. De beroemde sopraan An De Ridder en accordeonisten Ivan en Mike Smeulders, die alle drie uit Kalmthout afkomstig zijn, maakten als solisten het plaatje compleet. De presentatie was in handen van Alex Wilequet, een bekende Vlaamse acteur uit Kalmthout.
Iedereen die bij het concert aanwezig was zal wel kunnen beamen dat het een fantastische avond was. Je maakt het niet iedere dag mee om 150 muzikanten uit je eigen streek samen aan het werk te zien.

De solisten brachten een aantal prachtige werken die hen werkelijk op het lijf geschreven waren. Ivan en Mike Smeulders, die bekend zijn als muzikanten van Bart Peeters, brachten vrolijke maar ook melancholische werken met hun accordeon. De sopraan An De Ridder verraste iedereen met haar indrukwekkende stem en ontroerende muziek. Alle solisten brachten zowel stukken alleen als onder begeleiding van het orkest.

De muziekverenigingen speelden een gevarieerd en toepasselijk programma. Ze brachten onder andere Keltische dansen in “Celtic Moods”, amusement met “Fanfare for the common man” en spanning met de filmmuziek van “Backdraft”. Het was een erg speciaal moment toen Sven Van Calster zijn eigen stuk “Ignifer”, dat vuurvliegje betekent, kwam dirigeren. Hij had deze muziek speciaal geschreven naar aanleiding van de heidebrand, en dat kon je horen. Net zoals bij de brand begint alles stilletjes en vreedzaam, om nadien aangewakkerd door de wind te veranderen in een razend monster. Net wanneer je denkt dat alles voorbij is en de rust kan terugkeren, wakkert het vuur en ook de muziek terug aan… echt knap gedaan.

Ook de koren oogsten veel succes. Vooral de allerkleinsten van het kinderkoor 4tune kregen direct het publiek op hun hand. Ze waren dan ook super schattig tijdens hun vertolking van “Bambi”.
Het samenspel tussen de koren en het grote orkest was prachtig. Zeker tijdens hun vertolking van “Erika Tetralix”, het nieuwe stuk dat Peter Knockaert schreef. “Erica Tetralix” is de wetenschappelijke benaming voor dopheide, maar omdat de vrouw van de componist “Erika” heet, heeft hij in de titel de C door een K vervangen als eerbetoon aan zijn vrouw. Het eerste deel is volledig instrumentaal, maar later komt er koorwerk bij. Zij zingen in het Latijn over de kleine onschuldige dopheide die wegteert in de grote brand. Tijdens het spelen werden er op de achtergrond beelden van de brand getoond wat het geheel natuurlijk nog specialer maakte. Ook deze nieuwe compositie werd met veel enthousiasme onthaald door het publiek.

Het concert werd afgesloten met het stuk “Adiemus” , dat gebracht werd door alle muzikanten samen: zowel het orkest als de koren en de solisten. Dit was echt de perfecte afsluiter van een schitterende en gevarieerde avond. Als toegift brachten alle muzikanten ook nog het populaire ‘op de purperen hei”, maar daarna was het definitief gedaan.

Zoals u wel kunt vermoeden was er heel wat voorbereiding nodig om dit project tot een goed einde te brengen. Daarom heb ik een bezoekje gebracht aan Eddy Chrisostomus, de stuwende kracht achter het concert. En wat bleek: Eddy is een echte muzikale duizendpoot met een indrukwekkend palmares. Zo gaf hij les in het conservatorium van Antwerpen en speelde hij onder andere voor de Opera van Vlaanderen, het filharmonisch orkest van Vlaanderen en het Nationaal orkest van België. Na een hartelijke ontvangst kreeg ik van Eddy een antwoord op al mijn vragen:

Hoe kwam u op het idee voor dit benefietconcert?
Net zoals iedereen was ik erg onder de indruk van de zware heidebrand vorig jaar. Kort na de brand heb ik een mailtje gestuurd naar burgemeester Lukas Jacobs met de vraag of ik als professioneel muzikant iets muzikaals zou kunnen doen om de heropbouw van de heide mee te helpen financieren. Binnen 10 minuten kreeg ik al een volmondig JA als antwoord, en dit was meteen ook het begin van dit fantastische project. De burgemeester en met hem ook de gemeente Kalmthout hebben dit initiatief van meet af aan gesteund. Zij stelden de gemeentelijke werkplaats, materiaal, mensen, enz. ter beschikking en vormden zo een enorme hulp bij de organisatie. Ik ben de gemeente en de burgemeester dan ook enorm dankbaar voor hun medewerking.

Was het moeilijk om de verschillende verenigingen en solisten te overtuigen om mee te werken aan dit project?
Nee, integendeel. Iedereen was direct bereid om gratis aan dit concert mee te werken. Ook de solisten en presentator Alex Wilequet zetten met veel plezier en zonder enige vergoeding hun beste beentje voor.

Hoe gingen jullie te werk om gepaste stukken te vinden?
In overleg met alle dirigenten hebben we een vrij lange lijst samengesteld zodat we voldoende keuzemogelijkheden hadden. Aan de hand van de voorkeuren van elke dirigent hebben we dan een gezamenlijke selectie gemaakt om uiteindelijk tot het definitieve programma te komen.

Wat vond u van de samenwerking tussen de verschillende verenigingen?
De samenwerking was schitterend. Hoewel de meeste groepen nog niet op een dergelijke manier met elkaar samengewerkt hadden, verliepen de organisatie en de samenwerking vlot en spontaan.

Speciaal voor dit concert werden er 2 nieuwe stukken gecomponeerd. Was dit op vraag van de organisatie?
Nee, zowel Sven van Calster als Peter Knockaert hebben op eigen initiatief hun stuk gecomponeerd. Peter was als dirigent van het jeugd – en jongerenkoor 4tune trouwens nauw betrokken bij de organisatie. Zo zorgde hij ook voor de affiches en de lay-out van de toegangskaarten.

Had u ooit al zo’n grote groep muzikanten gedirigeerd?
Ja, dit was niet de eerste keer voor mij. Ik ben 21 jaar lang de assistent geweest van Walter Boeykens aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. Tot 7 jaar geleden dirigeerde Walter voor Fedekam Limburg geregeld een grote play-in. Dit ging dan vaak over een orkest van 300 muzikanten. Als assistent heb ik verschillende repetities op mij moeten nemen waardoor ik toch al wat ervaring heb kunnen opdoen in het dirigeren van grote groepen. Het is in zo’n geval vooral belangrijk om als dirigent je eigen zaak goed te kennen en de muzikanten in de hand te houden. Voor dit concert lag de grootste moeilijkheid in het begeleiden van de solisten. Zowel het orkest als de dirigent moet in zo’n situaties alert blijven.

Wat was de grootste uitdaging?
De grootste uitdaging voor dit concert was om alle mensen samen te brengen. Sinds september 2011 werd er elke maand vergaderd met een afvaardiging van 2 personen per vereniging. In een latere fase, tijdens de gezamenlijke repetities, konden we rekenen op een bijna volledige bezetting. Het is fantastisch dat zoveel mensen zich op deze manier belangeloos wilden inzetten voor het goede doel. Maar niet alleen de muzikanten en dirigenten verdienen een pluim. Voor de praktische kant van de zaak hebben we heel veel hulp gehad van de gemeente en de verantwoordelijke van de gemeentelijke werkplaats. Die mensen zijn een volledige dag bezig geweest om de hal leeg te maken en om te toveren tot een concertzaal.

Zijn jullie tevreden over de opbrengst?
Het benefietconcert was op alle vlakken een succes. We zijn erin geslaagd om heel wat geld bij elkaar te sprokkelen voor het herstel van de heide en tegelijkertijd hebben we alle aanwezigen laten genieten van een mooie muzikale avond.

Het herstel van de heide kost veel tijd en geld. Komt er na het succes van dit jaar volgend jaar een 2de editie?
Als het van mij afhangt wel, maar er zijn nog geen concrete plannen. Moest het zover komen, dan hebben we in ieder geval de ervaring van dit jaar waar we op verder kunnen bouwen.
 

Archief > Red de Hei


Muziekvereniging De Heidebloem

Secretariaat:
Steenovenstraat 59
2910 ESSEN-WILDERT
Tel: 03/667 49 96

Zoeken

U kan ook rechtstreeks zoeken naar een bepaald onderwerp. Vul hieronder uw zoekopdracht in: