Menu


Bernd Van Echelpoel

Het is al weer even geleden dat Willem Van Hout zijn dirigeerstokje aan Bernd van Echelpoel heeft doorgegeven. Hoog tijd dus om onze nieuwe dirigent eens wat beter te leren kennen.

Bernd werd in 1983 in Antwerpen geboren en ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij tot hiertoe al een indrukwekkend muzikaal parcours afgelegd. Al tijdens zijn studies bleek dat Bernd een groot talent was. Zo werd hij nog voor hij afstudeerde solo-tubaist van het “Holland Symfonia”, één van de meest vooraanstaande symfonieorkesten van Nederland. In 2005 slaagde hij er als enige Belg in om het internationaal tubaconcours “Lieksa Brass” in Finland te winnen.
Bernd speelde tijdens zijn muzikale loopbaan al in verschillende orkesten, waaronder “Il Novecento”, het “Nederlands Philharmonisch orkest” en “Brass Band Willebroek” waarmee hij Europees kampioen werd. Daarnaast is hij ook hoorbaar op verschillende soundtracks, zoals bijvoorbeeld die van De Texas Rakkers. Sinds september 2009 maakt Bernd deel uit van het filharmonisch orkest van Antwerpen (de filharmonie) en geeft hij ook nog les aan het Lemmensinstituut in Leuven als professor tuba en hedendaagse muziek (tuba).
Behalve tuba heeft Bernd ook directie gestudeerd en ondertussen heeft hij al heel wat ervaring opgedaan als dirigent bij verschillende blaasorkesten in België en Nederland. Naast onze vereniging is hij ook als dirigent verbonden aan de Koninklijke fanfare & drumband Sint-Lambertus uit Eindhout. Het is wel duidelijk dat Bernd een bezige bij is die zijn kennis en ervaring graag deelt met anderen.
Ik was er van overtuigd dat er nog veel meer te ontdekken viel over Bernd dan enkel wat informatie over zijn muzikale carrière. Daarom heb ik hem een aantal vragen gesteld zodat we hem nog beter kunnen leren kennen:

Kunt u uzelf even kort voorstellen?
Ik ben als beroepsmuzikant verbonden aan de Filharmonie in Antwerpen (Tuba) en ik ben ook gastprofessor aan het Lemmensinstituut te Leuven. Voorheen heb ik gewerkt als solotubaïst bij Holland Symfonia en het Nederlands Philharmonisch orkest, beiden in Amsterdam. Ik wil niet vastroesten in 1 aspect van het muziekleven. Daarom doe ik er nog heel veel andere zaken naast. Zoals dirigeren, solo spelen, in ensembles spelen en freelancen bij andere orkesten. In december neem ik mijn eerste solo-CD op met de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.
Dirigeren wou ik al sinds ik een klein kind was. Zo heb ik bij de European Youth Brassband in 2000 de “Amature conductor Award” gekregen. Blijkbaar omdat ik heel de tijd mee zat te dirigeren in mezelf terwijl ik eigenlijk moest meespelen. Ik had de microbe dus al vroeg te pakken, want ik was toen nog maar 17 jaar. Het is dan ook mijn doel om mijn ervaring en enthousiasme als professioneel muzikant te kunnen overbrengen op gedreven amateurmusici zowel bij jullie als bij de fanfare van Eindhout.

Sinds wanneer bent u met muziek bezig?
Van kleinsaf aan ben ik steeds in contact gekomen met muziek. Mijn grootvader speelde klarinet en mijn moeder piano. Mijn vader is later samen met mijn broer en zus naar de muziekschool gestapt om cornet te leren. Mijn broer is nog steeds een zeer enthousiaste en goede hoornist. Hij is stiekem altijd mijn grote voorbeeld geweest. Ik ben thuis het kakkernestje van 9 jaar jonger, dus ik heb niks anders gehoord dan muziek thuis. Het was dan misschien ook logisch dat ik er later zelf ook iets mee ging doen.

Wat is uw mooiste muzikale moment tot nu toe?
Toen ik in 2005 de internationale tubawedstrijd Lieksa Brass heb gewonnen in Finland. Het was voor mij de eerste keer dat ik doorbrak op een internationaal podium en als solist optrad met een groot symfonieorkest.
Het allermooiste moment in mijn leven is wanneer op 13 september 2010 mijn zoontje Sietse geboren is. Ze zeggen het altijd, maar er gaat niets boven zo een kleine baby te mogen verzorgen en zeker als die van jezelf is.

Wat is uw favoriete muziekgenre?
Ik luister voornamelijk naar klassieke en oude muziek uit de barok en de renaissance. Laten we zeggen beroepsmisvorming. Maar ik sta open voor alle muziekgenres zolang het maar met zin voor kwaliteit wordt gebracht.

Wie is uw grootste voorbeeld of idool?
Mijn grootste voorbeeld was altijd mijn broer. Hij is de eerste die bij ons thuis muziek begon te maken op hoog niveau. Toen ik klein was ging hij met zijn hoorn op grote concertreizen en speelde hij knappe concerten. Ik heb altijd naar hem opgekeken. Zelfs nu nog. Ik ben misschien verder gegaan als beroeps en hij is amateur gebleven, maar het enthousiasme is nog steeds aanwezig bij hem. Dat vind ik fantastisch.

Wat is uw favoriete instrument naast uw eigen instrument?
Moest ik geen tuba gespeeld hebben, vermoed ik dat ik cello zou spelen. Cello vind ik één van de prachtigste instrumenten die er zijn. Een fantastisch diepe klank, ongelooflijk lyrisch spel, en vooral prachtige muziek.

Wat is uw grootste passie naast muziek?
Net als iedereen heb ik natuurlijk ook mijn hobby’s buiten mijn werk om. Zo ben ik een fervent amateurkok met een passie voor bier en sinds kort zelfs een gediplomeerd hulpkok. Ik geniet ook heel graag samen met mijn gezinnetje van de frisse buitenlucht in de natuur. Mijn grootste passies naast muziek zijn dan ook koken, lekker bier en vooral spelen met mijn zoontje.

Wat trok u zo aan in de Heidebloem dat u zich kandidaat heeft gesteld om onze nieuwe dirigent te worden?
Ik kreeg op een avond telefoon van Armand met de vraag of ik interesse had om dirigent te worden. Hij had mijn naam gekregen via Patrick Milbou. Ik vertelde toen dat het moeilijk zou zijn om dit nog bij mijn professionele activiteiten bij te nemen. Maar het enthousiasme waarmee Armand vertelde over de vereniging werkte aanstekelijk en heeft me overgehaald om me kandidaat te stellen voor deze functie.

Wat zijn uw ambities met de Heidebloem?
Ik wil jullie verder brengen op de muzikale reis die jullie begonnen zijn bij Mr. Van Hout. Ik wil jullie op muzikaal vlak verder laten ontplooien en de vereniging verder tot bloei brengen.


Wat is volgens u de grootste uitdaging in uw samenwerking met de Heidebloem?
De speciale bezetting tot een mooi geheel brengen lijkt me de moeilijkste uitdaging, maar het is volgens mij zeker niet een onmogelijke uitdaging. De filosofie dat iedereen die een instrument speelt dat enigszins kan geïntegreerd worden mee kan spelen, vind ik fantastisch en daar wil ik mee aan verder werken. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar moeilijk kan ook. Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat je vaak veel meer voldoening hebt als er iets moeilijks lukt, en ik kan hen hier alleen maar gelijk in geven.

We hebben tot nu toe Bernd leren kennen als een gedreven dirigent die duidelijk het beste met ons voor heeft. Zijn aanpak tijdens de repetities is helemaal anders dan die van Mr Van Hout, maar dat is natuurlijk logisch want iedereen heeft zijn eigen stijl. In het begin moesten we uiteraard even wennen aan onze nieuwe dirigent. Ondertussen zijn er een aantal nieuwe muzikanten bijgekomen en zijn er anderen van plaats veranderd wat natuurlijk ook een aanpassing betekent, maar stilaan begint toch iedereen zijn draai terug te vinden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we nog vele mooie muzikale momenten gaan beleven samen met Bernd.


 

Archief > Bernd Van Echelpoel


Muziekvereniging De Heidebloem

Secretariaat:
Steenovenstraat 59
2910 ESSEN-WILDERT
Tel: 03/667 49 96

Zoeken

U kan ook rechtstreeks zoeken naar een bepaald onderwerp. Vul hieronder uw zoekopdracht in: