Menu


Lilo in Harmony

Lillo in Harmonie

In mei organiseerde SISA (het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten uit Antwerpen) het project ‘Lillo in harmonie” als eindwerk van hun eindejaarsstudenten. Onze vereniging werd uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan dit muzikaal project en deze uitnodiging kon rekenen op een enthousiast ‘ja’ van onzentwege. Op 21 mei zou onze Heathflower Bigband, vergezeld van ons concertorkest het eerste deel van de namiddag voor hun rekening nemen. Op 20 mei stak echter een gigantische storm op aan de oevers van de Schelde, met als resultaat : tent weg ; decors beschadigd ; organisatoren met een gigantisch ei in de broek. “Dat ze zouden begrijpen als we terugkrabbelden en niet zouden komen spelen” werd ons gemaild en ook nog telefonisch meegedeeld. Maar welke vereniging heeft er méér ervaring met onheilspellende weersomstandigheden dan de vereniging die een geschiedenis van meer dan dertig maatjesfeesten torst ? Haháá !!! Wij zijn wat gewoon op dat vlak en niet zo snel bang te krijgen, dus, wij die mensen gerustgesteld : “Wij komen !” en jawel, de bus werd volgestouwd met alle materiaal, nog enkele personenwagens werden gemobiliseerd en wij kachelden opgeruimd naar Lillo.
En maar goed ook, want de weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind en lieten ons toe in een schitterend decor te concerteren.
Wie het kazerneplein in Lillo opliep waande zich in een vreemd, bij wijle soms zelfs surrealistisch schilderij. Statige muzikantenbeelden leken zich te voet en per fiets naar de concertweide te begeven. Muzikanten met bizarre hoofddeksels, majorettes met dienbladen vol “bollekes De Koninck”, fietsende blikkentrommelpoppen, een dirigent met een kat op schoot,… alles in schreeuwend blauw, rood, groen, geel… Schitterend.
Napoleon had het moeten zien hoe de SISA-studenten zijn oude kruitkamer een face-lift gaven en omtoverden tot een spiegeltent met nog meer muzikanten en dansende meisjes. In dit decor was het erg prettig musiceren. Voor één keer diende hier het orkest niet alle aandacht naar zich toe te trekken, maar moest de muziekuitvoering opgaan in het hele concept.
Na onze concerten was er gelukkig nog tijd over om een bezoekje te brengen aan de ruilbibliotheek, waar een grote verzameling oude kiosken op schaalmodel werden tentoongesteld en in het stemmige oude gemeentehuis kwamen de driedimensionele beelden, texturen, tekeningen en foto’s schitterend tot hun recht.

Eén van de studenten die het project mee tot leven had gebracht wees me op het idee achter de poppen : het cliché van het caféfanfareke van vroeger dat zich in napoleontisch gala-uniform naar de feesttent begeeft moest in schril contrast staan met datgene wat de huidige muziekverenigingen live op het podium presteerden. Vandaar bijvoorbeeld die klokken op de hoofden van de ‘blauwe’ fanfare die een verwijzing moesten zijn naar de verlopen tijd. Se non è vero è ben trovato, als het niet waar is was het toch wel goed gevonden.
 

Archief > Lilo in Harmony


Muziekvereniging De Heidebloem

Secretariaat:
Steenovenstraat 59
2910 ESSEN-WILDERT
Tel: 03/667 49 96

Zoeken

U kan ook rechtstreeks zoeken naar een bepaald onderwerp. Vul hieronder uw zoekopdracht in: