Menu


Info

Baby's of honderdjarigen, iedereen houdt van muziek.

Muziek maakt ons vrolijk, laat ons dansen en troost als we triest zijn. Maar het allerplezantste is zelf muziek maken en dan nog liefst samen met vrienden. Zo denken we er bij ons in de vereniging allemaal over. De Heidebloem is de muziekvereniging van Nieuwmoer (deelgemeente van Kalmthout). Bij onze muziekvereniging is iedereen welkom. Leeftijd maakt niet uit, het instrument dat je bespeelt ook niet (als het kan gecombineerd worden met andere instrumenten tenminste, een doedelzak bijvoorbeeld : dat wordt moeilijk).
 
Maar : het is niet onbelangrijk zo jong mogelijk te beginnen met het aanleren van muziek en het bespelen van een instrument. Als je jong bent heb je niet alleen meer tijd om het te leren, je zal het ook snèller leren !

 Waarom zou jij in een muziekvereniging gaan spelen ?

In elke vereniging leg je contacten. In een jeugdvereniging en ook wel in een sportvereniging, zijn dat soms contacten van relatief korte duur. In een muziekvereniging kan je levenslang lid blijven en dus krijg je er steeds nieuwe vrienden bij ! In een muziekvereniging spelen leeftijd en afkomst geen enkele rol. Het is een  hobby die alle lagen van de bevolking bindt, de muziek die de vriendschapsbanden smeedt. Er spelen kinderen mee van twaalf jaar maar ook gepensioneerden. Je vindt er alle soorten mensen : laaggeschoolden tot universitairen, werklozen, arbeiders, zelfstandige beroepen, vrije beroepen, kaderleden,.... Wat je doet is minder belangrijk dan wie je bent. In een muziekvereniging maak je kennis met een brok cultuur. Je komt in contact met muziek die speciaal geschreven werd voor koperensembles zoals een fanfare, een harmonie, brassband of bigband, maar ook met klassieke muziek en natuurlijk een flinke pluk moderne muziek.

Wat kost je dat allemaal ?

Wat betreft het inschrijvingsgeld van de academie : neem hiervoor best contact op met de school zelf. Maar wees gerust : voor erg weinig geld krijg je een schooljaar lang op professionele wijze muziekonderricht. Zeker als je nog geen achttien bent. Het muziekinstrument wordt door onze vereniging gratis ter beschikking gesteld. Hiervoor moet je natuurlijk wel lidgeld betalen, samen met een tussenkomst in de verzekering, maar dat bedraagt alles samen slechts 20,00 euro.

Infoblad

De muziekvereniging De Heidebloem vzw geeft vier keer per jaar een infoblad uit. Zo blijf je constant op de hoogte van wat leeft binnen en rond de vereniging.  

Hoe kun je dat doen, muziek leren ?

Het snelst kan je muziek leren van iemand die er zelf alles van afweet. En waar vind je er daar een heleboel van ? Aan de muziekacademie natuurlijk. Daarom hebben bijna al onze muzikanten muziekles gevolgd bij Muzarto (de muziekacademie van Essen en Kalmthout). Een tip : als je muziekles gaat volgen aan een academie, doe dat dan samen met enkele vrienden of vriendinnen. Als je al eens een dipje hebt, dan helpen je vrienden je er doorheen.

Wanneer worden die lessen gegeven ?

Notenleer volg je aan een academie tweemaal per week. Welke dagen en uren precies, dat kun je beter navragen op het secretariaat van Muzarto. (hun nummer google je in een mum). Je krijgt daar vier jaar notenleer. Na die vier jaar kun je noten lezen zoals je vandaag de krant kunt lezen. Maar moet je dan zolang wachten voor je mee muziek mag maken in onze vereniging ? Gelukkig niet !

Terwijl je nog aan je eerste jaartje notenleer bezig bent, zullen wij je uitnodigen om een instrument te proberen. Zo kun je al een keertje uittesten wat je graag zou spelen. Dat is helemaal gratis ! Meer zelfs : onze vereniging zorgt ervoor dat je een degelijk instrument krijgt ! Iedereen die les volgt aan de academie, of gewoon actief lid is van onze vereniging, mag beroep doen op deze instrumenten, zolang hij/zij dat verkiest.
Na je eerste jaar notenleer moet je voor de muziekacademie beslissen welk instrument je gaat leren spelen. Want vanaf het tweede jaar wordt het niet alleen noten leren lézen, nu moet je ze ook leren spelen ! Omdat je die "probeerlessen" hebt gekregen van de Heidebloem, zul je nu veel gemakkelijker kunnen kiezen !

Eerlijk is eerlijk : velen kiezen voor gitaar of piano. Dat zijn natuurlijk heel leuke en mooie instrumenten, maar : nadat je geen les meer volgt is het dikwijls zo dat die instrumenten in een hoek van de kamer belanden en er nooit meer uitkomen. En dat is heel erg jammer van de tijd die je er hebt ingestopt. En daar komen we weer bij het voordeel van de muziekvereniging : omdat wij iedere week samenkomen blijven wij lekker bezig en zo blijft het voor ons een leuke hobby.

De belangrijkste activiteit mag dan muziek zijn, de verrijkende ervaring die men in het verenigingsleven opdoet mag zeker niet onderschat worden. Initiatief nemen op organisatorisch vlak wordt aangemoedigd. De mogelijkheden die openliggen om zich op deze manier te ontplooien zijn zonder twijfel een toegevoegde waarde aan het lidmaatschap van onze muziekvereniging.Muziekvereniging De Heidebloem

Secretariaat:
Steenovenstraat 59
2910 ESSEN-WILDERT
Tel: 03/667 49 96

Zoeken

U kan ook rechtstreeks zoeken naar een bepaald onderwerp. Vul hieronder uw zoekopdracht in: